hürirade
Çiğ Damlası
|
merhabalar.sayın yöneticilerim biz izmir de dernek gençlik komisyonu olarak sanat topluluğu oluşturmak istiyoruz.sitemizde de sanat topluluğu bölümü açalım.bir isim belirliyelim.mesela "sonsuzluk" anlamına gelen çerkezce bir kavram koyabiliriz.çalışmaları tüm Türkiye geneline yayabiliriz.hem çalışmaları buradan paylaşabiliriz hemde yapılacak çalışmalar buradan takip edebilir..siz nasıl düşünüyorsunuz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hürirade
Çiğ Damlası
|
olumlu yada olumsuz cevaplarınızı bekliyorum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shindirho
Çiğ Damlası
|
her türlü sanatsal etkinliğe varım ve gereken her fedakarlığa da.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hürirade
Çiğ Damlası
|
her türlü sanatsal etkinliğe varım ve gereken her fedakarlığa da.
teşekkürler.en yakın zamanda çalışmalara başlayacam.mesela öncelik olarak kapsamlı bir belgesel düşünüyorum.ve yaza doğru reyhanlıda çekilmek üzere bir dizi düşünüyorum.dizi teklifine trt sıcak bakıyor.ama daha kesin değil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YALNIZ
YALNIZ
Çiğ Damlası
|
evet çok güzel bir fikir sadece site de değil drnekler bünyesinde de kurulursa müthiş olur.kayseri de geçmişte bunu denemiştim.bağımsız sanat grubu(adiğe gençlerinden oluşan). her konuda mangal da kül bırakmayan büyüklerimiz nedense bu konularda cesaretli davranmıyorlar aksine cesaret kırıyorlar...
|
|
|
|
|
|
ve bir gün bağımsız kafkasya
|
|
|
sarakosa
Çiğ Damlası
|
valla harika bir fikir.dernek bünyesinde hiçbir sosyal faaliyet yok zaten.gençlerden oluşan adige müzik grubu oluşturulabilir.koromuz yok mesela.tyatro grubu ya da.aslında bunlar siteden duyurulup,katılımları arttırabiliriz.gerçi görünürde herkes destekliyor ama iş eyleme geçince kimse oralı olmuyor.umarım çorum beni bu konuda yanıltır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shindirho
Çiğ Damlası
|
:)) şimdi bu yoruma bişe yazmayım dedim ama duramadım. YALNIZ kardeş öncelikse senden başlayalım.evet gerceketende çok haklısın Bizim kayseri derneğinden hiç bir sey olmaz... tekerine çomak sokarlar... Gelelim sarakosa Arkadasım sana. Bıktık artık düğün,eğlence,ceug,tiyatro vs. xhabze den becerebildiğimiz tek bunlar kaldı.Kültür seviyesi yüksek faliyetler bulunalım.Ben İnatla inkar ediyorum.Benim Xhabsem düğünlerle ve eğlanceler sınırlı değil ve istemiyorum böyle bir olusumada asla destek vermeyecem....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YALNIZ
YALNIZ
Çiğ Damlası
|
evet aynen katılıyorum sana kafe, yefe , ve worşerinle yıllardır amaçsız yaşadık.bunlara ben de karşıyım.kültür sadcee bunlar değil.ancak sanat topluluğuyla bunun arasında pek bi alaka göremedim neden bu kadar şiddetle karşı çıktığını da anlayamadım.dünyada en güçlü silah ''sanat''tır. silahla yapamadıklarınızı tiyatroyla sinemayla yapabilirsin.zaten yıllardır böyle düşünenler yüzünden ilerleyemedik her konuda.her konuda bir fikri olanlan her konuda konuşanlar birileri öne çıkınca ''ya işte falanca kişinin oğlu/kızı bunu bunu yapacakmış beceremeyecek işte niye uğraşıyo'' gibisinden güzel sözlerle şevk kırmak için büyük uğraşlar vermektedir.ama artık böyle şeylere kulak tıkayıp yapabileceklerimizi düşünmeliyiz.
|
|
|
|
|
|
ve bir gün bağımsız kafkasya
|
|
|
sarakosa
Çiğ Damlası
|
ya pardon ama ben yazımda düğün,eğlence...vs şeyler yazdığımı zannetmiyorum.ben normal bir derneğin aslında yapması gerekip te bizim yap(a)madığımız şeylerden bahsetmiştim.sen değilmisin her türlü sanatsal etkinliğe varım diyen.yazımı dikkatlice okuduğunu sanmıyorum.madem kültür seviyesi yüksek faaliyetler istiyorsun!!! lütfen söyle ????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shindirho
Çiğ Damlası
|
ençlerden oluşan adige müzik grubu oluşturulabilir.koromuz yok mesela.tyatro grubu ya da.aslında bunlar siteden duyurulup,katılımları arttırabiliriz.
Yukarıdaki cümle sana ait Sarakosa:)) eğlence kokuyor bu yazıı sen ne dersin peki?:)))) şevkini kırmak istemem tabiki ama ilk aklına gelen seylerin bunlar olması umutsuzluğumuzu tekrar ortaya koydu maalesef...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serzeniste
Site Yöneticisi
Çiğ Damlası
|
Eğlence içermeyen bir sanatsal faaliyet söleyebilirmisiniz veya xabzeyi öğretebilecek tiyatro dışında etkili bir sanatsal faaliyet varmı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sarakosa
Çiğ Damlası
|
tamam arkadaşım,sen söyle.sanatsal içeriği olan başka bişiy söyle.dikkat ettiysen tartıştığımız konunun başlığı 'sitemizde sanat topluluğu oluşturalım' .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafet Dzibe
Rafet DZIBE
Çiğ Damlası
|
Eveeeet, arkadaşlar,
Her zaman olduğu gibi fikir var, icraat yok. Ne güzel değil mi?
Oysa ben İzmir'de 1983-86 arası gençliğinin Adigece-Abhazca Şarkılar söyleyen korosunu da hatırlıyorum. Bir daha da böyle bir topluluk oluşturulduğunu görmedim doğrusu. Belki vardı da ben görmedim.
Bireysel olarak herkesin çok güzel fikirleri var. Ama birimizin ak dediğine diğerimiz kara demezse karnının ağrıdığı bir ortamdayız. Bu net ortamına da her daim nedense yansıyor. Bir kerede ıskalamıyor.
Çok mu zor, bir solist eşliğinde bir akordiyoncu, kemancı, dolici, yan flütçü, 2-3 ph'e eç çalan, arkada 10-15 kişilik bir koro çok mu zor? İmkansız mı? Çorum derneğinden böyle herkesin bildiği 3-5 Adigabze parçayı söyleyebilecek/çalabilecek bir grup çıkmaz mı?
Bu iş için inanmak lazım. Ama en kolayı "bizden bir halt olmaz", "boş ver bu fikirleri, ben olsam varya...""filanca varsa ben yokum," demek veya herkesi "gerçekten geleceğine inandırıp daha ilk günden arkadaşlarını satmak, sonrada türlü bahaneler, yalanlar uydurmak" var.
Halbuki bu iş çok basit ve çok kolay. Yalnızca çalışmaktan geçiyor.
Fikri ortaya atanlar ve destekleyenlere teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CircassianPrincess
.
Site Yöneticisi
Çiğ Damlası
Wzidcasem Yipse Wufeğade.
|
Sevgili hürirade,
Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz ve kültürümüze katkısı olacağına inandığımız tüm faaliyetleriniz için gerekli desteği vermekten mutluluk duyarız.Azim ve hevesinizin devamı dileklerimle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafet Dzibe
Rafet DZIBE
Çiğ Damlası
|
Çerkeshamallı'da hıdrellez festivalinde çok büyük bir kalabalık oluşmuş ve şehirdeki köylüm insanları, köyümün insanları biraraya gelmişler. Hep bir arada ama harmanda, ama hac'eşte durmaktan, son gelişmelerden birbirlerini haberdar etmekten dolayı çok mutlular. Kimin oğlu/kızı evlendi, kimin bebeği oldu, kim hangi okulu kazanmış, kim işe girmiş, nerede girmiş gibi can alıcı soruları soruyorlar. Gençler her hıdrellezde olduğu gibi 2010 yılındaki etkinlikte de köy konağında toplanmışlar.Akordiyonun tatlı tatlı nameleri yükselirken zaman zaman heyecan içinde şeşen oynayanların enerjileri camdan dışarı taşıyor ve büyüklerini de etkiliyor ve "puwalawusun, ben de gençken ne şeşen oynardım be" dedirtiyor içlerinden ve ayaklarıyla tempo tuttuklarının farkında bile değiller. Derken her işte olduğu gibi bu oyun durumları 1-2 saat sonra toplumu ortama alıştırıyor ve aynı yerde aynı şekilde ayakta durmaktan ve sürekli agu vurmaktan sıkılmalar başlıyor. Thamate duruma dikkat ediyor , hemen zexes ayarlıyor ve gençler için heyecan fırtınası boyut değiştiriyor. Gelenler çok mutlu, "ne güzel, ne mutluki şehrin sıkıcı boğucu havasından kendimizi köyümüze atmışız" diye içlerinden geçiriyorlar. Zexes de diğer zexeslerde olduğu gibi aguawo ile başlıyor ve diğer bildik ama zevkli oyunlarla devam ediyor derken o da 2-3 saat sonra monotonlaşıyor. "Ne yapsak, ne etsek" derken Çorum derneğinin temiz giyimli, dik duruşlu kendine olağanüstü güvenen gençlerinden oluşan bir "NIBCEĞ'U KORO GRUBU" sahne alıyor ve Çorum'un ünlü woredlerini söylemeye başlıyorlar. Önce "Hacım yikamer woy" ile başlıyorlar. "Sinane daxe" geliyor, sonrasında tüm gençlerin katılımıyla hep birlikte bağıra çağıra "Kafkas mezıjım amarce mıg'o"yu söylüyorlar. Bu parçada "K'eşaqo sık'equğ'e wo hayra hayra" derken bazı kaşenler arasında bakışmalar ve gülüşmeler oluyor. Sonra Kalehisardan tanıdık bir ahbabımızın billur sesli kızı Adigey'den alıntı "Wo wunit'u" parçasını herkesi kendisine hayran bırakarak söylüyor. Ardından sırasını bekleyen Tuğcu'dan bir delikanlı ise Şapsığ lehçesiyle "K'eğ'ezej, mo k'eğ'ezej" parçasını söylüyor. Benim hamale gençlerinden bazıları "Ben hayatımda bu köyde böyle güzel bir hıdrellez festivali görmedim" diyor. Diğer komşu Adige köylerinden bazı delikanlılarda "bizde aynısından yapmalıyız, baksana herkes worede katıldı, ne de güzel oldu" diyorlar kendi aralarında. Wored söyleme işi ertesi gün harmanda da tekrar ediyor ve köyümüzü müthiş bir şekilde şenlendiriyor. Bense içimden Çorumdaki derneğimiz gençlerine çok teşekkürler ediyorum içimden.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|