İsimsiz-
Çerkes köylerinden birinde, Adiğe Bir Nine köyünü ziyarete gelmiş bir çerkes kızı ile muhabbet ediyorumuş.
Nine çerkesce olarak "Kızım Çerkesce biliyormusun?" diye sormuş.
Kızımızda "anlıyorum ama konuşamıyorum Teyze" diye cevap vermiş.
Teyze sağına dönmüş ve öğlen sıcağında uyuklayan köpeklerini Çerkesce olarak çağırmış.
Köpek kuyruğunu sallaya salllaya ninenin yanına gelince, Nine kıza dönmüş bak kızım buda Anlıyor ama konuşamıyor demiş.
NOT: okuyunca önce güldürüyor sonra utandırıyor
-Cevap-
Bu neydi şimdi utanmak dil bilmediğimiz için öylemi ?
Sayın ...., kendi suçumuz olmayan bir şey için neden utanmak ? Asla zira şu hayat gailesinde, bu koşturmaca içersinde ve adeta tecrit edilmişçesine uzaklık mesafesinde geçirilen bir maratonda bu güne gelinceye değin değil dil insanın bu hayat koşullarında kendine ayıracak vakti olmazken ve bu vakti yakaladığını düşündüğünde ise ders çalışır gibi dil çalışmaya kalkmak üstelikde telaffuzu bu kadar zor bir dili hiç kolay değil. Belki imkansız değil ancak asla kolay da değil.
Şu utanılacak kısmı için söyleyeceğim tek şey bu güne gelirken bana dil öğretmeyenlere, hatta daha öncesi beni diaspora denilen alana savurup bulunulan mekanlarda dilimin kültürümün kaybolmasına neden olup şimdi hiçbirşey olmamışçasına beni Anavatan' a çağırıp, kabul etmeyen ederse de ikinci defa asimile etmeye kendine bağımlı hale getirmeye çalışanlara ve onların yar ve yardımcılarına sesleniyorum gelin hep birlikte utanalım tek başımıza değil !..
Ayrıyetten bu tip yaklaşımlarla uzaklaştırırsınız yaklaştıramazsınız bunu da belirtmek isterim. En son oralak da ekleyeceğim şey gençler olarak siz neler yapıyorsunuz yeterince uyanık ve kendinizdemisiniz ?
Ceug' lar, dans kültürümüzün birer parçası ancak beyinleriniz ayarlı mı bu duruma yani sadece ben bir tane Pşaşe beğeneyim gerisi tamamdır veyahutta iyi bir kısmet aman ''Tha ne olur kısmet ''ve ben hemen hazırım mutfakta aşçı evde aksesuar olmaya modundamısınız ? Bence bırakın şimdi geçmişi geleceğe yönelmenin ve kendinizi eğitmenin zamanıdır ben hep umutluyum ancak gençler olarak yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı kalmasın derim .
Eski kuşaklarla farkı ortaya çıkarmaya ne dersiniz?
Ben ilkokulda iken büyüklerime bir kelimenin anlam ve önemini anlatır izah ederdim artı derslerimde yardımcı aradığımda bir büyüğüm olarak bana yardım edebilecek kimse de yoktu ağabeylerimi saymıyorum onları bulamıyordum aramızdaki yaş farkı ve yeterli olgunluğa sahip olamamaları o dönem için söylüyorum başlıca sebepti bana eğilememeleri anlamında. Şimdi durum böyle de değil ben lisedeki çocuğuma derslerinde yardım edebiliyorum bu ne demektir biliyormusun şu an gençler olarak bulunan kesimin şöyle durup kendilerini bir gözden geçirmelerinin gerekliliğinin aciliyetinin göstergesidir.
Evet acı ama gerçek aynen böyle . O nedenledir ki başımızın tacı olarak değerlendireceğimiz değer ve öneme haiz çocuklar gördüğümde onlardan yazmalarını istemem güzel örnek halleri ile bu toplumda yeralmalarını istemem.
Çaba gösteren tüm gençlerimize teşekkür ediyorum ayrıca teşekkür ettiğim gerçek birer Çerkes genci olma yolunda ilerlerken, aynı zamanda bir dünya insanı olma yolunda ilerleme kaydeden tüm gençlerimizdir.Ufkunuzu geniş tutun her konuda bilgi almaya çalışın dünyalarınızı dar kalıplar içersine sıkıştırmayın birbirlerinizin fikrine tahammülünüz olsun. Ve karşınızdakine söyleyeceklerinizi direkt ama uygun ifadelerle yansıtın dolaylı yollardan sizlere yakışmayacak şekillerde değil. En son olarak tüm Adiğe pşaşelere tavsiyemdir asla ama asla sizleri düğünde , eğlencede raks eden bir görsellik , mutfakta aşçı , yanında gezdirilen bir aksesuar muamelesine tabi tutanlara prim vermeyiniz ve müsade etmeyiniz zira Çerkes kadını bu değil ve olmamalı. Fikirleriniz olsun her konuda örneğin cinsiyetinizden fikirler bazında sıyrılıp bizim toplumumuza şöyle bir bakın neler göreceksiniz. Anavatan' da Rus, burada dispora' nın kültürü üstelik ekstra Arap kültürü ile yoğrulmuş Çerkesimsi erkek egemen kadına yaptırımlar uygulayan hatta bunu sizlere övgülerle , methiyelerle farkettirmeden yapmaya çalışan bir zihniyetin ürünü yaşam biçiminide asla kabul etmeyin derim naçizane. Sizler bu bilinçle hareket ettiğiniz sürece Çerkes delikanlıları da sizlere göre bir yol belirleyecektir. Önce insan, sonra ellerinizdeki imkanlarla birer Çerkes çocuğu olmak, bu imkanınız hala mevcut belki daha zor bir zamandasınız ama imkan ve olanaklar konusunda çok daha şanslısınız bunu unutmayın.
Sevgi ve Saygılarımla
NOT: KONU CİRCASSIAN CANADA FORUMDAN ALINTILANMIŞTIR.